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FAQ for VAT Bonds 
 

Question 1: Have the VAT Bonds been issued yet and how can I get more information on 
this? 

Based on The Value Added Tax (Bond-Payment Refund) Regulations, 2020 being issued on 
April 3 2020 and recent statements made by the Minister of Finance, the VAT Bonds will be 
issued imminently for companies who have refunds due in excess of $500,000 

Question 2: How long will I have to wait for the bond to mature? 

The Bonds are expected to mature 3 Years from Date of Issue 

Question 3: What is the coupon paid on the Bonds? 

The Bonds will pay interest at a rate of 3.30% per annum. These interest payments will be 
paid semi-annually on June 30th and September 30th of each year 

Question 4: Do I need any sort of special Account to receive my Bonds? 

No, the bonds will be issued in paper Certificate signed by the Chairman of the Board of Inland 
Revenue 

Question 5: Are there any risks to holding the Bonds until maturity? 

The primary risks associated with any fixed income investment and thus this Bond will be: 

• Credit risk: the risk that the Issuer, in this case the Government of Trinidad and 
Tobago, will not service the interest or principal on the Bonds.  

• Market risk: the market value of the Bond will vary as market interest rates change 
over time. Consequently, when market interest rates are greater than the interest rate 
of the Bond, that is 3.30%, the market value of the Bond may be lower than the original 
amount of the Bond received. Conversely, when market interest rates are lower than 
the interest rate of the Bond, that is 3.30%, the market value of the Bond may be 
higher than the original amount of the Bond received. 

• Liquidity risk: there may be circumstances where you may need immediate liquidity 
or cash, and there is the risk that it may be difficult to sell the full amount of the Bonds 
that you may wish to sell immediately, and you may have to sell the Bonds for a lower 
value than the original amount of the Bonds received. 

Question 6: What is IFRS 9 and how does this impact the Bonds? 

We recommend that you seek independent accounting and taxation advice on the potential 
of any accounting impact on your financials.  

Question 7: If I decide to hold the Bonds to maturity, will First Citizens provide financing 
using these Bonds as collateral? 

First Citizens is exploring different options to offer competitive financing packages to our 
customers in receipt of these Bonds.  
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Question 8: If I decide to sell the Bonds, how can I do this? 

We will be able to give you a competitive price for the Bonds as First Citizens Investment 
Services are registered broker-dealers with the SEC and can trade in these Bonds. You can 
reach us at wealth@firstcitizenstt.com or you can contact the following persons directly: 

• Romesh McKell, Wealth Manager – Romesh.mckell@firstcitizenstt.com 
• Stacy Hosam-Israel, Centre Manager - North – Stacy.israel@firstcitizenstt.com 
• Keisha Mac Quan, Centre Manager – South – Keisha.macquan@firstcitizenstt.com 

Question 9: Will there be any special requirements for this process? 

An account may not be required to sell your bonds. However, we will require certain company 
documents to validate authorisation to transact. Once authenticity of the presented 
Certificate is provided by the BIR, a bond transfer form needs to be completed and is available 
for your viewing. Further details will be provided upon contacting us.  

Question 10: Do I have to sell all my bonds? 

The Bonds will be issued in denominations of $500, $1,000, $10,000, $50,000, $100,000, 
$1,000,000, therefore you should be able to sell or transfer portions in the denominations 
listed. 

Question 11: Will I get the full value of my bonds if I were to sell when received? 

Yes, based on current market conditions you should be able to sell your bonds at a minimum 
of the full face value. However, as market conditions change you should contact us for 
updated pricing. We are available to assist you with selling all or a portion of your Bonds.  

DISCLAIMER:  

First Citizens Investment Services Limited (hereinafter “First Citizens Investment Services”) has prepared this FAQ with responses which is 
intended to be provided for general informational purposes only and without any obligation, whether contractual or otherwise in relation to VAT 
Bonds. All questions, replies, opinions and figures expressed in the FAQ constitute the author’s own judgment as at the date of the FAQ and are 
not intended to be binding in any manner to anyone.  All information contained in the FAQ that has been obtained or arrived at from sources 
which First Citizens Investment Services believes to be reliable in good faith and First Citizens Investment Services disclaims any and all 
representations and warranties, express or implied, as to the accuracy, timeliness, usefulness, legality, reliability, completeness of the information 
given in the FAQ, including without limitation warranties of satisfactory quality and fitness for a particular purpose. Any reliance place on the 
information contained in this FAQ is strictly at the sole risk of the user. All information expressed in this FAQ may change without prior notice and 
First Citizens Investment Services does not hereby obligate itself in any manner to periodically or otherwise update this information or to maintain 
the availability of this information. 

This FAQ does not constitute nor is it intended as a solicitation, an offer, a recommendation to buy, hold, or sell any VAT Bonds or other securities, 
products, service, investment or a recommendation to participate in any particular trading scheme discussed herein.  The securities discussed in 
this FAQ may not be suitable to all investors, therefore Investors wishing to purchase any of the securities mentioned herein should consult an 
investment adviser.  

The information in this FAQ is not intended, in part or in whole, as financial advice. The information in this FAQ shall not be used as part of any 
prospectus, offering memorandum or other disclosure ascribable to any issuer of securities. The use of the information in this FAQ for the purpose 
of or with the effect of incorporating any such information into any disclosure intended for any investor or potential investor is not authorized. 

In no event shall First Citizens Investment Services or its officers, or employees be liable for any direct, indirect, incidental, special, exemplary or 
consequential damages however caused, and on any theory of liability, whether in contract, strict liability or tort (including negligence or otherwise) 
arising in any way out of the use of or reliance on the information contained in this FAQ. 
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